Whiteboard

I skolans värld finns det massor av dem. En i varje klassrum, ibland flera. De är vita, magnetiska och stora – för det mesta i alla fall. Det handlar förstås om den vita tavlan, eller whiteboard som de heter i vardagligt tal. Den vita tavlan som är dagens ersättare för den tidigare svarta tavlan. Whiteboard har massor av fördelar och det är ingen gåta varför den blivit så populär inom skol – och arbetssammanhang.

Fördelarna med whiteboard
Vad är det då som är så bra med whiteboard? För det första är det att den är just vit. Vitt gör att andra färger syns mer när de appliceras på det vita och till en whiteboard finns många olika färger på pennorna som man kan välja att skriva med. Att skriva med vitt på svart eller mörkgrön bakgrund, som var fallet tidigare fungerar bra, men det kan vara svårt att urskilja vad som verkligen står och dessutom är det mer ansträngande för ögonen att läsa på svart bakgrund än att läsa på vit bakgrund. Därför är en whiteboard bättre i undervisnings – och informationssyfte.

En annan sak som är bra med en whiteboard är pennorna. Dessa finns i massor av olika färger varav de vanligaste är svart, mörkgrön, mörkblå och röd. Det är de färgerna som oftast används i skolan, på grund av att de är mörka och syns väldigt bra mot den vita bakgrunden. Det är också bra för läraren att kunna välja mellan de olika färgerna ifall han eller hon vill skriva om skilda saker på tavlan och göra det tydligare för eleverna. Då kan läraren välja att skriva om till exempel första världskriget med blå penna och andra världskriget med svart penna. När det som stått på tavlan inte behöver stå där mer kan man sudda ut det för att ge plats åt något nytt inför nästa lektion.

En whiteboard kan användas som klassrummets kylskåp. De flesta känner nog igen att kylskåpet brukar vara fullt av diverse papper och kom ihåg-lappar och detta är bra att tillämpa i skolan också. En whiteboard är nämligen magnetisk och därför fungerar det utmärkt att skaffa några magneter som man kan sätta upp exempelvis elevernas schema med. Då kan de som är lite glömska gå fram till tavlan och se vilka lektioner som kommer att hållas nästa dag.

En whiteboard har alltså massvis av fördelar när det gäller skolan, både sett ur lärarnas och elevernas synvinkel.

Comments are closed.