Whiteboardtavla

En whiteboardtavla är något man ofta ser i skolor och ibland på arbetsplatser. Även konferenser är en populär plats att hänga på för en whiteboardtavla. Det är inte konstigt att just whiteboardtavlan har fått så stort genomslag på dessa platser eftersom den både syns bra och kan sända ut den skrivna informationen på ett snyggt sätt.

Whiteboardtavla vs. Svarta tavlan
Hur kommer det sig att whiteboardtavlan blivit så populär att den till och med ersatte skolans tidigare svarta tavla? Det finns många anledningar. En whiteboardtavla har, till skillnad från den svarta tavlan och som hörs på namnet, klarvit bakgrund vilket gör att texten som skrivs där syns bättre än på den svarta tavlan. Det är också mindre ansträngande för ögonen att läsa på vit bakgrund än att läsa på svart.

En annan sak som är en fördel med en whiteboardtavla är att man skriver med en speciell tuschpenna som är speciellt framtagen för en whiteboard. Dessa pennor finns i massor av olika färger. De vanligaste är svart, blå, röd och grön men de finns även i rosa, gul, ljusgrön, orange och lila. Det bästa med dessa pennor är att de är anpassade för just en whiteboardtavla vilket gör att det är otroligt enkelt att sudda bort texten om det blir fel och när den inte behöver stå där längre. Texten syns också väldigt tydligt även för dem som sitter längst bak i klassrummet eller konferensrummet.

Den svarta tavlan som var stor förr i tiden skrev man på med vita kritor. Detta fungerade väldigt bra i vissa fall, men glömde man bort att torka av tavlan ordentligt med vatten efter användningen och sedan skrev på den igen blev tavlan vitaktig och det kunde bli svårt att se texten. En annan sak som är en fördel med att skriva på en whiteboardtavla är att pennorna inte låter när man skriver med dem. Det är en sak som kunde vara jobbig med svarta tavlan: att kritorna ibland gnisslade med ett skärande ljud som fick alla att hålla för öronen.

Whiteboardtavla med variation
En whiteboardtavla kan inte bara jämföras med den svarta tavla utan även med andra whiteboardtavlor. Dagens whiteboardtavla finns nämligen i massor av olika storlekar vilket gör att man kan anpassa sin whiteboardtavla efter klassrummets storlek eller konferensens olika salar. Man kan välja mellan tavlor som är väldigt stora men också sådana som är väldigt små – och allt däremellan.

Comments are closed.